Uitbating containerpark

Gemeente ›› Milieu ››
Parent Previous Next


(Noot: bij besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 07/04/2020 (29) werd beslist om de opheffing van dit besluit te schorsen. Het zal opgeheven worden op een later te bepalen datum.)

Huishoudelijk reglement betreffende de uitbating van een containerpark

Doel........1

Ligging........1

Toegankelijkheid........2

1. Bouw en sloopafval........2

2. Papier/karton........2

3. Glas........2

4. Metalen........2

5. Piepschuim (isomo)........3

6. Kringloop- of herbruikbare goederen (excl. niet-verontreinigd textielafval, leder en oude gepaarde schoenen)........3

7. Huishoudtoestellen........3

8. De PMD-fractie (Plastieken flessen en flacons, Metalen drank- en voedselverpakkingen, Drankkartons)........3

9. Rubberbanden........3

10. Groenafval/snoeihout........3

11. Boomstronken........3

12. Onbehandeld hout........3

13. Niet-verontreinigd textielafval, leder en oude gepaarde schoenen........3

14. Klein Gevaarlijk Afval........3

15. Oude motorolie........3

16. Oude frituuroliën en -vetten........4

17. Niet-brandbare fractie........4

18. Brandbare fractie........4

Klein Gevaarlijk Afval........4

Intern toezicht........5

Inwendige orde........5

Retributie........5

Verkeersregeling........5

Netheid........5

Vuur/beschadigingen........6

Bekendmaking........6

Van kracht worden van dit reglement........6


Artikel 1:

DoelHet gemeentelijk containerpark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke en daarmee gelijkgestelde afvalstoffen en Klein Gevaarlijk Afval (KGA) mogelijk te maken met het oog op maximale recyclage van deze stoffen.

Artikel 2:

Ligging

Het containerpark van de gemeente Middelkerke is gelegen in de Klein Kasteelstraat 1 te 8431 Middelkerke-Wilskerke.

Artikel 3:

Toegankelijkheid

Het containerpark is mits betaling van een forfaitaire en desgevallend variabele betaling, in functie van het aangeboden volume en/of stuk of liter, en rekening houdende met de toegangscontrole, aanvoerbeperkingen, vrijstelling van de forfaitaire toegangsbetaling en betaalwijze, zoals vastgelegd in het door de gemeenteraad goedgekeurde retributiereglement voor het containerpark, toegankelijk voor de particuliere inwoners, kleine KMO’s en zelfstandige ondernemingen van de eigen gemeente en voor tweedeverblijvers (natuurlijke personen die de belasting op de tweede verblijven betalen.)

[Het containerpark is geopend op:

Alle dagen van maandag t.e.m. vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur, (gew: gr 18/03/2004-8)] [behalve op dinsdag: van 8.30 tot 18.30 uur (ingevoegd gr 08/07/2004-25)]

Het containerpark is gesloten op wettelijke feestdagen en de volgende reglementaire feestdagen: 11/7, 2/11, 15/11 en 26/12.

Buiten de openingsuren is het containerpark niet toegankelijk voor personen, vreemd aan de dienst.

Artikel 4:

Omschrijving afvalstoffen

Op het containerpark mogen volgende afvalstoffen aangeboden worden, mits het respecteren van volgende aanvoerbeperkingen:

- max. 2 m3 / aangevoerde vracht

- max. 2 aangevoerde vrachten / dag

- max. 4 aangevoerde vrachten per maand

- bijkomende beperking voor KGA:

max. 200 kg, 200 liter of 200 stuks KGA / aangevoerde vracht

max. 2 aangevoerde vrachten per maand

èn die aan onderstaande scheidingsregels voldoen.  De afvalstoffen mogen, slechts na goedkeuring van de aanwezige toezichter, enkel in de daartoe voorbestemde en van duidelijke vermelding voorziene container of stortvak gedeponeerd worden. Bovendien dient rekening te worden gehouden met de richtlijnen van de toezichter.  De afvalstoffen mogen aangeboden worden door voetgangers, fietsers,personenwagens,bestelwagens of vrachtwagens, met een laadvermogen van minder dan 3,5 ton.

1. Bouw en sloopafval

Afbraakmaterialen van particuliere oorsprong. Dit materiaal is samengesteld uit steen- of betonpuin, tegels, dakpannen en steengruis. Gewapend beton dient apart te worden gehouden bij de niet brandbare materialen. Ook niet recupereerbare materialen zoals asfaltpapier, golfplaten en dergelijke worden bij de niet-brandbare materialen gedeponeerd.

2. Papier/karton

Kartonnen dozen moeten geplooid worden. Kunststoffen en andere vreemde materialen moeten vermeden worden.

3. Glas

Wit glas enerzijds en groen en bruin glas anderzijds moet gescheiden worden aangeboden. Porselein, aardewerk, stenen, beeldbuizen, autoruiten, spiegels, lampen en serreglas horen NIET thuis bij deze fractie. Stoppen, kurken en deksels van flessen en bokalen moeten verwijderd worden. Alle recipiënten dienen leeg en zuiver aangeleverd te worden.

4. Metalen

Alle metalen (ferro en non-ferro) mogen aangeboden worden. Niet-metalen delen dienen zoveel mogelijk te worden verwijderd.

5. Piepschuim (isomo)

Enkel onverontreinigd materiaal dient versnipperd in de daartoe bestemde recipiënt gedeponeerd.

6. Kringloop- of herbruikbare goederen (excl. niet-verontreinigd textielafval, leder en oude gepaarde schoenen)

Deze worden volgens de instructies van de containerparkwachter de ene keer in de container voor huishoudtoestellen, gedeeltelijk in de container met brandbaar afval (behandeld hout bvb.) of met metalen (voor meubels bvb.), dan wel in deze voor het kringloopcentrum (herbruikbare goederen) gedeponeerd.

7. Huishoudtoestellen

Deze worden volgens de instructies van de containerparkwachter de ene keer in de container voor huishoudtoestellen dan wel in deze voor het kringloopcentrum (herbruikbare goederen) gedeponeerd.

8. De PMD-fractie (Plastieken flessen en flacons, Metalen drank- en voedselverpakkingen, Drankkartons)

De PMD-fractie moet samen in één container gedeponeerd worden. Alle recipiënten dienen zo zuiver mogelijk te worden aangeboden.

9. Rubberbanden

De banden dienen te zijn ontdaan van hun velgen.

10. Groenafval/snoeihout

Groenafval moet gescheiden van snoeihout worden aangeboden. Onder groenafval wordt begrepen grasmaaisel, wiedsel, afval van bladeren, .... Snoeihout is afval afkomstig van bomen en struiken (met uitzondering van boomstronken) en dient in bundels met een maximum lengte van 2 m te worden aangeboden. De maximumdiameter van de takken in deze bundels mag 5 cm aan de basis bedragen. Dikkere takken met diameter tot 20 cm mogen op zich aangeboden worden, maar wel met een lengte beperkt tot 2 m.

11. Boomstronken

Boomstronken mogen afzonderlijk aangeboden worden indien er noch nagels in zitten noch andere metalen voorwerpen (draad, ...) aan verbonden zijn.

12. Onbehandeld hout

Onbehandeld hout mag afzonderlijk aangeboden worden met een minimum aan nagels en andere eraan verbonden metalen voorwerpen (draad, ...).

13. Niet-verontreinigd textielafval, leder en oude gepaarde schoenen

Niet-verontreinigd textielafval, leder en oude gepaarde schoenen dienen in de daartoe voorziene, afzonderlijke container te worden gegooid.

14. Klein Gevaarlijk Afval

Klein Gevaarlijk Afval (KGA) wordt ingezameld volgens de modaliteiten die verderop in het artikel 5 bepaald worden.

15. Oude motorolie

Oude motorolie dient in de speciaal daartoe opgestelde recipiënten gegoten te worden. Deze olie mag niet verontreinigd zijn met organische oplosmiddelen of andere vloeistoffen die de recyclage onmogelijk maken of bemoeilijken.

16. Oude frituuroliën en -vetten

Oude frituuroliën en -vetten dienen ook op hun beurt in de speciaal daartoe opgestelde recipiënten gegoten te worden. Te sterk organisch belaste oliën en vetten mogen niet in deze recipiënten gedeponeerd worden.

17. Niet-brandbare fractie

Alle niet-brandbare afvalstoffen die niet tot één van de selectief in te zamelen fracties behoren (golfplaten, asfaltpapier, gewapend beton, ....) moeten in deze container gedeponeerd worden.

18. Brandbare fractie

Alle brandbare afvalstoffen die niet tot één van de selectief in te zamelen fracties behoren (behandeld hout, matrassen, ....) moeten in deze container gedeponeerd worden. Deze bevat het brandbaar gedeelte van het grof huisvuil.

Grof huisvuil behelst de afvalstoffen afkomstig van vaste gebruiksgoederen van het gezin, die niet in de gewone huisvuilzakken kunnen gestopt worden, zoals meubelstukken, behangpapier, vloerbekleding, .....

Dit niet-recycleerbare materiaal dient op het containerpark zoveel mogelijk beperkt te worden en dient bij voorkeur aangeboden te worden bij de huis-aan-huis-inzameling van grof vuil.

Artikel 5:

Klein Gevaarlijk Afval

Klein Gevaarlijk Afval dient afzonderlijk ingezameld te worden zodat een veilige, milieuhygiënisch verantwoorde verwerking en een maximale recuperatie van deze afvalstoffen kan worden bekomen.

Volgende soorten gevaarlijke huishoudelijke afvalstoffen (KGA) zijn toegelaten onder voorbehoud van wijzigingen en nadere specificaties door de Gemeenschapsminister van Leefmilieu :

1° Verven, inkten, lijmen, harsen

2° Olie en vet

3° Solventen

4° Zuren

5° Basen

6° Schoonmaakmiddelen

7° Batterijen

8° Stoffen of produkten met kwik

9° Gevaarlijk huishoudelijk afval van gemengde samenstelling

10°De verpakkingen die nog resten van de hogervermelde afvalstoffen bevatten

De afzonderlijke inzameling van KGA zal gebeuren

- op het containerpark

- door ophaling door middel van een ophaalwagen (chemocar) van een daartoe aangestelde firma.

KGA kan op het containerpark aangevoerd worden tijdens de openingsuren van het containerpark.

KGA zal via de chemocar opgehaald worden op één bepaalde standplaats, door het College van Burgemeester te beslissen, in de volgende deelgebieden van de gemeente: Mannekensvere, Schore, Slijpe, Sint-Pieterskapelle, Leffinge, Westende-Bad, Westende-Dorp, Lombardsijde, en dit op de dagen en uren vast te stellen door het Schepencollege. Deze dagen en uren worden aan de bevolking medegedeeld via een afvalkalender, het gemeentelijk informatieblad, de krant, of een combinatie van deze informatiekanalen.

KGA wordt, tenzij fysisch onmogelijk of niet aangewezen, afzonderlijk van andere afvalstoffen, aangeboden in de zogenaamde "milieubox"; het achterlaten van de milieubox op de stoep of op de openbare weg, bijvoorbeeld in afwachting van de ophaling, is verboden.

De aangeboden KGA wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen en indien nodig brengt de KGA-voortbrenger zelf aanduidingen over de aard, de samenstelling en de eventuele gevaren van de KGA op de verpakking aan.

Produkten van verschillende aard mogen niet samengevoegd worden en tevens dient de verpakking van elk afzonderlijk produkt aangepast te zijn om lekken of andere ongewenste effecten te voorkomen.

De aanbieder van KGA mag deze niet zelf in de gepaste sorteer- of opslagrecipiënten deponeren; dit geldt niet voor motorolie of frituuroliën en -vetten: de aanbieder van deze KGA-soorten dient deze zelf in de daarvoor bestemde recipiënten over te gieten of te deponeren overeenkomstig de richtlijnen van de toezichter.

De afgifte van KGA gebeurt in aanwezigheid en onder toezicht van de dienstdoende, verantwoordelijke containerparkwachter.

Artikel 6:

Intern toezicht

Tijdens de openingsuren is het containerpark permanent onder toezicht van de verantwoordelijke containerparkwachter(s). Iedere bezoeker is verplicht zich voor registratie bij hem aan te melden.

Aanbieders van afval op het containerpark zijn ten allen tijde verplicht, wanneer ze er door de containerparkwachter(s) om verzocht worden, hun identiteitskaart aan de containerparkwachter(s) voor te leggen.

Artikel 7:

Inwendige orde

Op het containerpark worden enkel personen toegelaten die afval komen deponeren.
Het is de parkwachter toegestaan de aanvoerders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel mensen op het containerpark bevinden.
Kinderen onder de 12 jaar dienen vergezeld te worden door een begeleider.
Het is verboden dieren te laten rondlopen op het containerpark.

Artikel 8:

Retributie

De afvalstoffen mogen, op de forfaitaire toegangsbetaling nà, in principe gratis aangeboden worden. Voor sommige afvalstoffen en/of door bepaalde aanbrengers dient evenwel een retributie te worden betaald. De gemeenteraad bepaalt de lijst en de prijs van de afvalstoffen die niet gratis mogen worden aangevoerd, de vrijstelling van de forfaitaire toegangsbetaling, de betaalwijze, de aanvoerbeperkingen, de controletechniek m.b.t. de gebondenheid van de aanbieder aan de gemeente en de behandeling bij betwistingen.

Artikel 9:

Verkeersregeling

De hoger genoemde afvalstoffen dienen gesorteerd aangevoerd te worden teneinde de verblijfsduur van de bezoeker op het terrein te beperken. De snelheid is beperkt tot 10 km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen. De bezoekers en de ophalers/verwerkers zijn ertoe gehouden de aanwijzingen van de toezichter te volgen.

Artikel 10:

Netheid

De gebruikers van het containerpark moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het terrein steeds zo rein mogelijk houden. Gebeurlijk kunnen zij door de containerparkwachter verzocht worden het door hen bevuilde terrein te reinigen.

Tijdens de sluitingsuren van het containerpark is het verboden afval te deponeren aan de toegangspoort. Het plaatsen van afvalstoffen aan de toegangspoort wordt aanzien als sluikstorten.

Artikel 11:

Vuur/beschadigingen

Op het containerpark is het verboden te roken of op enige andere wijze vuur te maken. Het is verboden enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen of uitrusting.

Artikel 12:

Bekendmaking

Dit reglement zal uitgehangen worden (aan de ingang, ter hoogte van het portiershuisje) ter kennisgeving van de bezoekers.

Artikel 13:

Van kracht worden van dit reglement

Dit gewijzigde reglement treedt in voege vanaf 01/01/2004.