Artikel 1:
Alle voltijds of deeltijds vastbenoemde en tijdelijke gesubsidieerde leden, behorend tot de categorieën van het onderwijzend, opvoedend hulp-, paramedisch, psychologisch, orthopedagogisch sociaal, medisch, administratief, beleids- en ondersteunend personeel, die effectief zijn tewerkgesteld in de school - met uitzondering van de directeur - zijn stemgerechtigd, ongeacht hun wijze van aanstelling.
Artikel 2:
Alle gesubsidieerde personeelsleden zoals vermeld in artikel 1 kunnen worden verkozen, met uitzondering van de directeur.
Artikel 3:
Voor de installatie van de schoolraad moet de verkozene nagaan of hij zich in een onverenigbaarheid bevindt . In dat geval kan de verkozene niet zetelen.
Wanneer een lid van de schoolraad tijdens zijn lidmaatschap in een onverenigbaarheid terechtkomt, vervalt zijn lidmaatschap.
Artikel 4:
De verkozene mag geen lid zijn van een schoolbestuur, schoolraad of oudervereniging van een onderwijsinstelling van een ander net.
Artikel 5:
Een verkozene kan slechts één geleding vertegenwoordigen.
Een verkozene kan niet tegelijkertijd personeelslid zijn van:
- het begeleidend CLB van de school;
- het ondersteunend leersteuncentrum van de school.
Artikel7:
Bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad en alle personen die onder hetzelfde dak wonen kunnen geen lid zijn van een zelfde schoolraad.
Artikel 8:
Artikel 9:
Artikel 10:
De kiezerslijst omvat alle kiesgerechtigde personen. Deze lijst wordt door de directeur opgemaakt en bevat naam van de personeelsleden.
De directeur moet waken over de correctheid en volledigheid van de lijst, zodat ieder personeelslid op rechtmatige wijze aan de verkiezingen kan deelnemen.
Artikel 11:
Er wordt ad valvas in het personeelslokaal een bericht opgehangen door de directeur. Dit bericht maakt melding van het feit dat de kiezerslijst kan worden geraadpleegd op het schoolsecretariaat.
Artikel12:
Elk personeelslid krijgt tien werkdagen vanaf de bekendmaking het recht om foutieve gegevens in de kiezerslijst te corrigeren of om zich alsnog op de kiezerslijst te laten inschrijven. Na afloop van deze termijn wordt de lijst definitief afgesloten.
Na het afsluiten van de kiezerslijsten maakt de directeur deze lijst over aan het kiesbureau.
Artikel 14
Onder verantwoordelijkheid van het kiesbureau gebeurt er een schriftelijke en/of elektronische oproep tot kandidaatstelling naar alle stemgerechtigden met vermelding van verkiesbaarheidsvoorwaarden en onverenigbaarheden, de wijze waarop en de termijn waarbinnen moet worden gekandideerd.
Artikel 15
Deze oproep tot kandidaatstelling wordt tegelijkertijd ad valvas bekendgemaakt in het personeelslokaal.
Artikel16:
De kandidaturen worden binnen de tien werkdagen na het afsluiten van de kiezerslijst neergelegd bij de directeur, die ze op zijn beurt bekendmaakt aan het personeel.
Artikel 17:
De verkiezingen worden georganiseerd per vestigingsplaats.
Er worden hierbij vier effectieve vertegenwoordigers verkozen, namelijk diegenen met de meeste stemmen per vestigingsplaats.
Artikel18:
Indien er niet meer kandidaten zijn dan de effectief te begeven zetels, dan worden deze kandidaten van rechtswege als verkozen beschouwd.
Artikel 19:
Indien bij gebrek aan voldoende kandidaten de geleding van het personeel niet volledig kan worden samengesteld, bestaat de schoolraad rechtsgeldig voor zover alle nodige decretaal vastgelegde stappen met het oog op de samenstelling van de schoolraad zijn ondernomen.
Artikel 20:
De directeur maakt een proces-verbaal op dat onmiddellijk wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen en ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad. Een stemming is dan niet nodig.
Artikel21:
Indien er meer kandidaten zijn dan de effectief te begeven zetels, dan moet er worden gestemd.
Artikel22:
De directeur brengt de kiesgerechtigden op de hoogte via een oproepingsbrief.
Artikel23:
De directeur organiseert een geheime en verplichte stemming. Een proces-verbaal wordt onmiddellijk opgemaakt en wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen en ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel24:
De kandidaten met het grootst aantal stemmen volgens het aantal te begeven mandaten zijn verkozen, met een minimumvertegenwoordiging van 1 lid per vestigingsplaats.
Ingeval er geen kandidaat is voor één of meerdere vestigingsplaatsen worden deze plaatsen toegekend aan de overige kandidaten die het best gerangschikt zijn tot beloop van het aantal toe te kennen mandaten.
De overige kandidaten worden per vestigingsplaats genoteerd als opvolgers en worden in de volgorde van de rangschikking per vestigingsplaats opgeroepen wanneer een mandaat vrijkomt.
Ingeval er geen opvolger voor een vestigingsplaats is, worden de opvolgers opgeroepen volgens de volgorde van rangschikking.
Artikel25:
Bij gelijk aantal stemmen wordt voorrang gegeven aan de kandidaat met de grootste anciënniteit
Artikel 26:
Het kiesbureau legt in overleg met het college van burgemeester en schepenen de verkiezingsdatum en het stembiljet vast.
De afgevaardigde van het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de ordehandhaving.
Artikel 27:
Meldt men zich bij de stemming aan zonder oproepingsbrief, dan is stemmen toegestaan mits men voorkomt op de kiezerslijst en zijn identiteit kan bewijzen.
Artikel 28:
Het tellen van de stemmen gebeurt onmiddellijk na de stemming. Er een proces-verbaal gemaakt met de kiesuitslag, dat zal worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen en ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad
Artikel 29:
De stembiljetten worden ingepakt en worden samen met alle stukken van de verkiezingen in bewaring gehouden door de directeur, tot na de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad volgend op deze waarbij de uitslag van de verkiezing bekrachtigd wordt.
Na bedoelde vergadering vertrouwt hij de verkiezingsstukken toe aan het gemeentelijk archief.
Artikel 30:
Iedere stemgerechtigde kan bij het college van burgemeester en schepenen en binnen een termijn van vijf werkdagen na de verkiezing beroep aantekenen tegen de verkiezingsuitslag.
© secretariaat - gemeente Middelkerke