Reglement inwendige orde

Parent Previous Next

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE

Waarom een reglement van inwendige orde?

Het doel van het reglement van inwendige orde is de leefbaarheid voor alle huurders te verzekeren: dit betekent het onderling respect, de orde, de rust en de netheid van de sociale huurwoningen en gemeenschappelijke delen te bewaren. Als we correct met elkaar omgaan, de woning en de gebouwen goed onderhouden zoals een goede huisvader is het goed wonen voor iedereen.

Het reglement inwendige orde maakt integraal deel uit van de huurovereenkomst en bevat de wederzijdse rechten en plichten tussen u als huurder en het OCMW Middelkerke. Het bevat ook regels hoe huurders met elkaar moeten omgaan. Bij eventuele problemen kunnen zowel de huurder als het OCMW er zich op beroepen.

Het OCMW Middelkerke kan het huidig reglement wijzigen of aanvullen wanneer dit nodig is.

Rubriek 1: Leefbaarheid en veiligheid

Lawaai

Het is onvermijdelijk dat je af en toe geluiden hoort van je buren. We vragen dat iedereen begrip heeft voor elkaar. Maar dat ook iedereen rekening houdt met elkaar en de rust niet verstoort.

Hou rekening met je buren en let op volgende zaken:

Een ordelijk gebouw

Draag mee zorg aan een verzorgd en net uiterlijk van je gebouw. Dit kan je doen door volgende regels na te leven:

Veiligheid

Rubriek 2: Huisdieren

Huisdieren zijn toegelaten voor zover ze geen overlast, schade of lawaai bezorgen en in zoverre de woongelegenheid door haar grootte, aard en ligging daartoe geschikt is. Uitzonderlijk en na onderzoek door de dienst huisvesting van het OCMW Middelkerke kan hiervan afgeweken worden. Ook bestaande situaties kunnen worden gedoogd, als het OCMW Middelkerke geen gegronde klachten heeft ontvangen.

Deze dieren zijn nooit toegestaan, namelijk dieren die:

Ook het houden van ongewone dieren zoals slangen, tropische spinnen, insecten… is niet toegestaan. Deze opsomming geldt enkel als voorbeeld en is niet-limitatief.

Huisdieren mogen niet voor een lange tijd alleen (achter-) gelaten worden in de woning, ook niet als iemand ze dagelijks eten komt geven. Opgesloten dieren reageren immers op het minste geluid en maken lawaai.

Het fokken van dieren – zelfs tijdelijk – is verboden.

Je bent verantwoordelijk voor (het gedrag en de schade van) je huisdier. Bij klachten over huisdieren (lawaaihinder, geuroverlast, vermoeden van fokken, mishandeling..) zal het OCMW Middelkerke een onderzoek opstarten. Bij gegronde klachten zal het OCMW Middelkerke eisen om het dier definitief uit de woning te verwijderen. Wanneer je de eis weigert op te volgen, dan zal het OCMW Middelkerke een procedure ernstige en blijvende tekortkoming bij het naleven van de huurovereenkomst opstarten wat kan leiden tot opzeg van je huurcontract.

Rubriek 3: Schoonmaak

Hou je woning en het gebouw proper:

Rubriek 4: Huisvuilverzameling en –aanbieding

Je afval mag je niet zomaar weggooien. Je moet je afval sorteren en op de correcte manier aanbieden. In de praktijk moeten de richtlijnen en afspraken over huisvuil met IVOO opgevolgd worden. IVOO verdeelt ieder jaar in de maand december de ophaalkalenders voor het volgend jaar. Heb je er geen ontvangen, spring dan even binnen in het gemeentehuis waar je een exemplaar kan vragen.

Rubriek 5: Onderhoud van tuinen en voetpaden

Huur je een huis of een gelijkvloers appartement met een tuin, dan moet je deze tuin goed onderhouden:

Wie in een huis of op de gelijkvloerse verdieping woont, moet bij ijzel of sneeuw het voetpad over de volledige breedte vrijmaken. Dit staat duidelijk aangegeven in de gemeentelijke algemene politieverordening (APV). Als er iemand valt, is de huurder en niet het OCMW Middelkerke verantwoordelijk.


Rubriek 6: Onderhoud en herstellingen

Herstellingen als gevolg van ouderdom, normale slijtage of overmacht zijn ten laste van het OCMW Middelkerke.

Herstellingen zoals een kapotte lamp, verloren sleutel, een verstopte spoelbak zijn ten laste van de huurder. Ook als er iets kapot gaat door slecht onderhoud, is dit voor de huurder.

Onderhoud van de gasketels en waterontharders worden georganiseerd door het OCMW Middelkerke, maar de kosten zijn ten laste van de huurder. Deze kosten worden opgenomen in de afrekening van de huurlasten.

Rubriek 7: Controle

De verhuurder heeft recht op één jaarlijkse controle.