Intern huurreglement vanaf 01/11/2022

Parent Previous Next

Intern huurreglement OCMW Middelkerke (in voege vanaf 01/11/2022)

1.Toepassingsgebied

Alle woningen waarvoor het OCMW Middelkerke subsidies heeft ontvangen (in het kader van volgende subsidiestelsels: SBR,  Domus Flandria, IKB) zijn verplicht onderworpen aan de toepassing van het Besluit Vlaamse Codex Wonen 2021 (11/09/2020).

6 woningen op de site GAW De Stille Meers vallen tijdelijk onder een vrijwillige toepassing van het kaderbesluit sociale huur.

2.Inschrijving

2.1 Inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden

Om zich voor een sociale huurwoning in te schrijven, moet men voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden. Vanaf januari 2020 moeten alleen de hiernavolgende personen voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden (art.6.8, §3 VCW):

Vanaf het moment dat die personen zijn ingeschreven, worden ze beschouwd als kandidaat-huurder (art. 6.9, eerste lid VCW).

Om vervolgens een sociale huurwoning te kunnen worden toegewezen, moeten de kandidaat-huurders voldoen aan de toelatingsvoorwaarden (art.6.11 VCW).

De voorwaarden zijn zowel bij inschrijving als bij toelating dezelfde. Het gaat om de volgende aspecten (art. 6.8, §1 VCW):

De leeftijdsvoorwaarde

De persoon die zich komt inschrijven als kandidaat-huurder of die als huurder wil toegelaten worden tot een sociale huurwoning moet de volle leeftijd van achttien jaar hebben (art. 6.8, §1, 1° VCW). De verhuurder gaat dit na op basis van het rijksregisternummer van de kandidaat-huurder dat terug te vinden is op de elektronische identiteitskaart of een bevraging van het gezin via het elektronische uitwisselingskanaal (KSZ) (art. 6.79, §2 BVCW).

Een persoon die de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, komt toch in aanmerking als hij ontvoogd werd of zelfstandig woont of gaat wonen met begeleiding door een erkende dienst of een OCMW (art. 6.12, tweede lid BVCW).


Inkomensvoorwaarde

1 De voorwaarde

De kandidaat-huurder moet voldoen aan een inkomensvoorwaarde (art. 6.8, §1, 2° VCW + art. 6.12, eerste lid, 6° BVCW + art. 6.13, eerste lid BVCW), waarbij het grensbedrag niet wordt overschreden. Hierdoor wordt in eerste instantie gekeken naar het referentie-inkomen (art. 6.12, eerste lid, 6°BVCW). Uitzonderlijk kan het huidige inkomen (art. 6.13, vijfde lid BVCW) of het actueel besteedbaar inkomen (art. 6.13, vierde lid BVCW) in aanmerking worden genomen.

Het referentie-inkomen is de som van de volgende inkomsten, ontvangen in het jaar waarop het laatst beschikbare aanslagbiljet betrekking heeft (art. 6.1, eerste lid, 5° BVCW) en maximaal tot 3 jaar voorafgaand aan de inschrijvingsdatum:

Voor de bepaling van het gezamenlijk belastbaar inkomen wordt alleen rekening gehouden met de reële eigen beroepsinkomsten. Het aanslagbiljet moet betrekking hebben op de inkomsten van maximaal drie jaar voorafgaand aan de inschrijvings- of toelatingsdatum.

2 Uitzondering op de inkomensvoorwaarde

Beschikt geen van de kandidaat-huurders over een aanslagbiljet, of is de som van het referentie-inkomen van de kandidaat-huurders gelijk aan 0, dan wordt het huidig inkomen genomen (art. 6.13, laatste lid BVCW). Het huidig inkomen wordt door de verhuurder vastgesteld op basis van inkomensgegevens van drie maanden die voorafgaan aan het toetsingsmoment (art. 6.1, eerste lid, 2° BVCW). De bedoeling is een zo representatief mogelijk beeld te krijgen van de huidige inkomenssituatie van de kandidaat-huurder. Er wordt geen rekening gehouden met toekomstige inkomenswijzigingen, bijvoorbeeld de situatie na de toewijzing van de sociale huurwoning.

Het huidig inkomen wordt ook gehanteerd indien blijkt dat de som van het referentie-inkomen van de kandidaat-huurders, na indexatie, hoger ligt dan de toepasselijke inkomensgrenzen (art. 6.13, laatste lid BVCW).

De onroerende bezitsvoorwaarde

De volgende voorwaarden inzake onroerend bezit in binnen- en buitenland zijn van toepassing (art. 6.12, eerste lid BVC):

De verhuurder kan het eigen bezit van een eigendom nagaan middels een bevraging bij de FOD Financiën via de KSZ toepassing (art. 6.79, §2 BVCW). De inbreng van een eigendom in een vennootschap kan worden nagegaan door eerst op basis van het rijksregisternummer bij de ondernemingsdatabank (KBO) na te gaan of de kandidaat-huurder of één van zijn gezinsleden een functie (zaakvoerder, bestuurder aandeelhouder) heeft in een vennootschap. Via het KBO-nummer kan vervolgens informatie gevonden worden wat betreft de inbreng van eigendommen in de vennootschap.

De verhuurder kan eveneens een privaat bureau inschakelen om de eigendomsvoorwaarde in het buitenland na te gaan.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de onroerende bezitsvoorwaarde opgenomen. In de meeste gevallen gaat het om tijdelijke uitzonderingen. Een jaar na de toewijzing van een sociale huurwoning moet de huurder zich in principe in regel stellen met de onroerende bezitsvoorwaarde. De verhuurder kan de termijn verlengen als daar gegronde redenen voor zijn. Die uitzonderingen kunnen ook toegepast worden op de personen die na de aanvang van de huurovereenkomst huurder worden. Ook zij zullen zich in principe binnen het jaar na de toetreding in regel moeten stellen met de onroerende bezitsvoorwaarde, eventueel verlengd als daar gegronde redenen voor zijn.

Inschrijving in het bevolkingsregister

Wie ingeschreven is in het bevolkingsregister (incl. het vreemdelingenregister) of ingeschreven is op een referentieadres kan ingeschreven worden op de wachtlijst. Wie ingeschreven is in het wachtregister of ambtshalve afgeschreven is uit het bevolkingsregister kan niet ingeschreven worden.

Bij de inschrijving meldt de persoon die zich wil inschrijven, wie als toekomstige referentiehuurder wordt aangewezen.

Controle taalkennisvereiste als huurdersverplichting

Met ingang van 1 november 2017 vervalt de taalbereidheid- en inburgeringsvoorwaarde als inschrijvings-, toewijzings- en toelatingsvoorwaarde. Sinds 1/11/2017 is er een taalkennisvereiste als huurder. Voor personen die huurder werden voor 1 november 2017 geldt wel nog de taalbereidheidsvoorwaarde, en niet de taalkennisvereiste.

Hoewel de taalkennisvereiste alleen een huurdersverplichting is, wordt bij de inschrijving toch al nagegaan of de kandidaat-huurder voldoet aan de basistaalvaardigheid Nederlands (dit is het niveau Nederlands dat overeenstemt met niveau A1 van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen).

De basistaalvaardigheid Nederlands wordt als volgt vastgesteld:

Indien de kandidaat-huurder voldoet aan de verplichting, is er geen verdere opvolging nodig. Wanneer de kandidaat-huurder geen basistaalvaardigheid Nederlands heeft, wordt er expliciet gemeld dat hij dit na één jaar sociaal huren wel moet hebben. De kandidaat-huurder ontvangt zowel mondeling als schriftelijk via het inschrijvingsbewijs de contactgegevens van de organisaties die het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid uitvoeren.

Binnen de 7 werkdagen na de inschrijving meldt het OCMW Middelkerke de identiteitsgegevens van de kandidaat – huurders die niet beschikken over de taalkennisvereiste aan de organisatie belast met de uitvoering van het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid, via de kruispuntbank Inburgering.

2.2 Huurderscategorieën

Er zijn twee huurderscategorieën: huurder en bijwoner. Volgende personen worden beschouwd als ‘huurder’:  

Alle andere personen zijn ‘bijwoners’. Bijwoners kunnen tijdelijk of duurzaam in de sociale woning wonen.

In bijlage 2 worden de belangrijkste gelijkenissen/verschillen opgesomd.

Bij inschrijving en toelating wordt nagegaan of het gezin voldoet aan de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden. Enkel de personen die woonrechten krijgen moeten voldoen. Personen zonder woonrechten moeten niet voldoen aan de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden.

1.Gehuwde en wettelijke partners

Er wordt alleen rekening gehouden met de gehuwde of wettelijke partner als deze ook in de sociale woning wil wonen. Is een kandidaat-huurder nog getrouwd bij inschrijving, maar wil hij alleen in de sociale woning wonen? Dan moet de kandidaat niet aantonen dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is of de echtscheiding starten. Wil een echtgenoot of wettelijke partner ná de start van de huurovereenkomst toetreden? Dan moet hij samen met de referentiehuurder voldoen aan alle toelatingsvoorwaarden. Anders kan de echtgenoot of wettelijke partner niet toetreden. Een bijwoonst mag nooit leiden tot een onaangepaste woning. De bijwoner moet de woning verlaten als de laatste huurder overlijdt, de huurovereenkomst opzegt of zijn hoofdverblijfplaats niet meer heeft in de woning.

2.Feitelijke partners

Woont de feitelijke partner vanaf de start van de huurovereenkomst mee in de woning, dan moet hij voldoen aan de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden. De feitelijke partner wordt onmiddellijk huurder. Wil de feitelijke partner pas na de start van de huurovereenkomst in de woning wonen? Dan moet hij na één jaar duurzame samenwoonst samen met de referentiehuurder voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Is er niet voldaan, dan moet hij de huurwoning verlaten. De referentiehuurder mag niet toelaten dat zijn partner in de woning blijft wonen.  

3. Inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden bij mutaties

Zittende huurders die vrijwillig of verplicht intern muteren, hoeven niet gecontroleerd te worden op de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden. Dit geldt ook wanneer een huurder van een andere sociale verhuurder door renovatie, aanpassing, sloop of verkoop van de sociale woning naar uw SVK verhuist. Bij een vrijwillige verhuis naar een andere verhuurder moet de huurder wél voldoen aan de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden.

2.3 Informatieplicht van het OCMW tijdens de inschrijving

Op het ogenblik van de inschrijving deelt het OCMW aan de kandidaat-huurder het volgende mee :


3.Inschrijvingsregister

3.1 Vorm en inhoud

Het OCMW moet een inschrijvingsregister bijhouden waarin de identiteit van iedereen die zich inschrijft voor een sociale huurwoning en die voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden wordt bijgehouden, alsook de melding van eventuele voorrangen die de kandidaat-huurder geniet (art. 2, §2 MB inschrijvingsregister). Als een kandidaat-huurder wordt geschrapt wordt de datum en de reden van schrapping in het register bewaard tot de eerstvolgende actualisatie.

3.1.1 Inzage

De kandidaat-huurder kan op eenvoudige aanvraag een schriftelijke of digitale versie van het register zonder persoonsgebonden gegevens inzien.

3.1.2 Actualisatie

Bij elk oneven jaar wordt het inschrijvingsregister geactualiseerd volgens de uitgebreide procedure. Zo blijft de wachtlijst up-to-date. De gezinssamenstelling wordt nagekeken en de inkomensvoorwaarde gecontroleerd. De kandidaat-huurder krijgt ook de mogelijkheid om zijn voorkeuren te wijzigen. De kandidaat-huurder moet steeds reageren op de actualisatiebrief. Reageert hij niet (of niet tijdig) op deze brief en ook niet op de herinneringsbrief, dan wordt de kandidatuur geschrapt. (art 6.6 BVCW)

3.2 Keuze van inschrijving

De kandidaat-huurder kan het type en de ligging van de woningen aangeven waarvoor hij zich wil inschrijven. Hij kan de maximale huurprijs opgeven die hij wenst te betalen. De voorkeur van de kandidaat-huurder met betrekking tot het type en de ligging van de woningen waarvoor hij zich wil inschrijven, mag niet leiden tot een te beperkte keuze. Het OCMW Middelkerke weigert die voorkeur als hij van oordeel is dat die voorkeur kennelijk een te beperkt aandeel van het patrimonium betreft of als die voorkeur ertoe leidt dat een toewijzing onmogelijk wordt. Indien de kandidaat - huurder zich benadeeld acht door deze beslissing kan er, met een aangetekende en gemotiveerde brief een beoordeling worden gevraagd aan de toezichthouder.

De kandidaat-huurder heeft de mogelijkheid om ten alle tijde met een schriftelijke verklaring zijn woningvoorkeur te wijzigen.

3.3 Inschrijvingsbewijs

De kandidaat-huurder ontvangt een inschrijvingsbewijs, waarin het volgende wordt vermeld:

3.4 Schrappingsgronden

De kandidaat-huurder zal in de volgende gevallen geschrapt worden uit het inschrijvingsregister:

De kandidaat-huurder wordt schriftelijk op de hoogte gesteld van de schrapping, behalve indien hij geschrapt wordt omwille van de schrappingsgronden 1, 5 en 8.

3.5 Kandidaten die beslissen zich niet langer samen kandidaat te stellen

Als de kandidaat-huurders die onder hetzelfde inschrijvingsnummer zijn ingeschreven, na de inschrijving beslissen zich niet langer samen kandidaat te stellen, wordt de volgende procedure gevolgd :


4.Toewijzing

4.1 Toelatingsvoorwaarden

Een kandidaat-huurder kan worden toegelaten tot een sociale huurwoning als hij voldoet aan de toelatingsvoorwaarden, die dezelfde zijn als de inschrijvingsvoorwaarden. In de volgende gevallen wordt de echtgenoot van de kandidaat-huurder niet mee in aanmerking genomen voor de controle van de toelatingsvoorwaarden :

Net zoals bij inschrijving, wordt er bij toewijzing en toetreding nagegaan of de kandidaat-huurder voldoet aan de taalkennisvereiste. Kandidaten die bij inschrijving al beantwoordden aan de taalkennisvereiste, worden niet meer gecontroleerd.

Indien de huurder na één jaar sociaal huren niet voldoet aan de taalkennisverplichting, wordt de toezichthouder gecontacteerd. De toezichthouder kan een administratieve geldboete tussen de 25 en 5000 euro opleggen.

De huurder kan vrijgesteld worden van de taalkennisverplichting indien dit gaat om een verklaring van uitgeleerdheid of een bewijs dat deze door ernstige ziekte, mentale of fysieke handicap nooit een opleiding Nederlands tweede taal moet volgen of de basistaalvaardigheid Nederlands kan halen.

Een huurder kan uitstel krijgen om te voldoen aan de taalkennisverplichting. Dit kan in twee gevallen:

Het niet voldoen aan het vereiste taalkennisniveau vormt geen opzeggrond om de huurovereenkomst te beëindigen.

4.2 Bezichtiging

In het kader van een toewijzing wordt een bezichtiging van de woning georganiseerd met de mogelijke kandidaat – huurders. De eerste 10 kandidaat – huurders die in aanmerking komen, worden schriftelijk gecontacteerd over de vrijgekomen woning en verzocht hun interesse bekend te maken. Met de geïnteresseerden wordt in overleg een afspraak gemaakt om samen de woonst te bezoeken.

4.3 Toewijzingsregels

Als de verhuurder geen toewijzing moet doen in kader van herhuisvesting wegens renovatie of aanpak onderbezetting of op basis van bijzondere omstandigheden van sociale aard of op basis van het toewijzen aan een specifieke doelgroep, zal de verhuurder die het SHM-toewijzingssysteem hanteert de sociale woning toewijzen door achtereenvolgens rekening te houden met (art. 6.18 BVCW):

4.3.1 De voorkeur van de kandidaat-huurder

De kandidaat-huurder kan een voorkeur opgeven inzake ligging, type, maximale huurprijs en maximale vaste huurlasten (art. 6.8 BVCW). In dat geval komt de kandidaat-huurder alleen in aanmerking voor de woningen die voldoen aan zijn voorkeur en die hij rationeel kan bezetten.

4.3.2 De rationele bezetting van de woning

Rationele bezetting wordt gedefinieerd als de passende bezetting van een woning, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal personen die de sociale huurwoning op duurzame wijze bewonen of gaan bewonen en de fysieke toestand van deze personen (art. 6.1, 2°VCW).

Voorafgaand aan de toewijzingen geeft de verhuurder een invulling aan de rationele bezetting die aangepast is aan het eigen patrimonium, rekening houdend met het vooropgesteld aantal bewoners. Deze is terug te vinden als bijlage van dit intern huurreglement.

Er wordt rekening gehouden met kinderen die geplaatst zijn of waarvoor de kandidaat-huurder een co-ouderschap of een omgangsrecht heeft en die daardoor niet permanent in de woning zullen verblijven. Met de kinderen die meerderjarig worden, blijft men rekening houden zolang zij de leeftijd van vijfentwintig jaar niet hebben bereikt en zolang hun deeltijdse verblijf in de woning blijft voortduren. De kandidaat-huurder kan schriftelijk verzaken aan de toepassing van dit recht. Hij kan de verzaking aan dit recht op elk ogenblik herroepen.

Als de gezinshereniging nog niet heeft plaatsgevonden op het ogenblik dat een woning die aangepast is aan die gezinshereniging, zou kunnen worden toegewezen, wordt aan de kandidaat-huurder een woning die aan zijn huidige gezinssamenstelling en fysieke toestand aangepast is, toegewezen met inachtneming van de voorrangsregels

De toewijzing gebeurt op grond van de gezinssamenstelling en het woningtype.

4.3.3 Absolute voorrangsregels (art. 6.19 BVCW)

Er wordt absolute voorrang gegeven aan:


4.3.4 Optionele voorrangsregels (art.6.20 BVCW)

Na toepassing van de absolute voorrangsregels kiest het OCMW ervoor om de kandidaat-huurder die in de periode van zes jaar voor de toewijzing minstens drie jaar inwoner van Middelkerke is of geweest is voorrang te verlenen.

4.3.5 de chronologische volgorde van de inschrijvingen in het register

Iedere kandidaat-huurder kreeg bij inschrijving een unieke dossiercode, die bestaat uit achtereenvolgens het jaartal, de maand en de dag van de inschrijvingsdatum, gevolg door een nummer.

Op basis van deze code wordt nagegaan wie, na aftoetsing van de voorgaande bepalingen, het meest batig gerangschikt staat voor de beschikbare woning.

4.4 Weigeringsgronden voor een toewijzing

Het OCMW kan de toewijzing van een woning gemotiveerd weigeren in de volgende gevallen:

Als de huurovereenkomst werd beëindigd wegens wanbetaling aan het OCMW, kan het OCMW de toewijzing weigeren als de kandidaat-huurder op het ogenblik van de toewijzing de schulden nog niet heeft afgelost. In afwijking hiervan kan het OCMW, als de kandidaat-huurder in budgetbegeleiding of budgetbeheer is bij een OCMW of een andere door de Vlaamse Gemeenschap erkende instelling voor schuldbemiddeling, de toewijzing slechts weigeren als op het ogenblik van de toewijzing minder dan 75 % van de schulden zijn afgelost. Het OCMW mag gedurende de periode dat een (ex)huurder bij het einde van de huurovereenkomst nog geldsommen verschuldigd is, zijn persoonsgegevens verwerken, ook al is hij geen huurder meer.

Als de kandidaat-huurder toegelaten is tot een collectieve schuldenregeling en er is een minnelijke of gerechtelijke aanzuiveringsregeling opgesteld, kan het OCMW de toewijzing niet weigeren.

In plaats van de toewijzing te weigeren kan het OCMW de kandidaat-huurder de aanvaarding van begeleidende maatregelen opleggen. In dat geval sluit een welzijns- of gezondheidsvoorziening een begeleidingsovereenkomst af met de kandidaat-huurder.

4.5 Versnelde toewijzing

Het OCMW kan aan een kandidaat-huurder versneld een woning toewijzen door af te wijken van de toewijzingsregels. De versnelde toewijzing kan alleen als er een sociale huurwoning vrijkomt die voldoet aan de voorwaarde van rationele bezetting.

De beslissing om versneld een woning toe te wijzen, moet gebaseerd zijn op bijzondere omstandigheden van sociale aard en voldoende gemotiveerd worden.

De toezichthouder oefent het toezicht uit op het versneld toewijzen. Als blijkt dat het OCMW versnelde toewijzingen doorvoert die onvoldoende gemotiveerd zijn, kan hij beslissen dat elke beslissing tot versneld toewijzen aan hem wordt voorgelegd.

Daarnaast kunnen volgende diensten aan het OCMW een versnelde toewijzing vragen:

Het OCMW kan als voorwaarde voor een toewijzing stellen dat de nodige begeleidende maatregelen aangeboden worden door de aanvragers of door een andere welzijns- of gezondheidsvoorziening. De begeleidende maatregelen worden opgenomen in een begeleidingsovereenkomst.

Het OCMW Middelkerke kan het verzoek alleen weigeren als:


5. Huurovereenkomst

5.1 Verplichtingen van de huurder

De huurder moet:

Het tijdstip van bezichtiging wordt in samenspraak tussen de huurder en de verhuurder vastgelegd. Dit recht is beperkt tot 2 keer 3 uur per week. De huurder moet tijdens deze periode ook toestaan dat er plakbrieven aangebracht worden op de meest zichtbare plaatsen.

Ook tijdens de volledige periode van de huurovereenkomst is er recht om de woning te bezichtigen: dit om na te gaan of uw huurder zijn huurdersverplichtingen vervult en of de staat van de woning in orde is en blijft. Ook hier wordt het tijdstip van bezichtiging in samenspraak tussen de huurder en de verhuurder vastgelegd.


Als een huurder zijn verplichtingen in het kader van de taalbereidheid en inburgering niet nakomt, kan dit aanleiding geven tot het opleggen van een administratieve geldboete aan rechthebbende.

Huurders vallen ook onder het reglement van inwendige orde. Het doel van het reglement is de leefbaarheid voor alle huurders te verzekeren: dit betekent het onderling respect, de orde, de rust en de netheid van de sociale huurwoningen en gemeenschappelijke delen te bewaren.

Het reglement van inwendige orde bevat de wederzijdse rechten en plichten tussen de huurder en het OCMW Middelkerke. Het bevat ook regels hoe huurders met elkaar moeten omgaan. Op deze rubrieken kunnen zowel de huurders als het OCMW Middelkerke zich beroepen als er eventueel problemen zouden voordoen.

Het OCMW Middelkerke kan het huidig reglement wijzigen of aanvullen wanneer dit nodig is.

5.2 Typehuurovereenkomsten

De huurovereenkomsten worden opgesteld volgens de typehuurovereenkomsten zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode dd. 12/10/07.

Huurovereenkomsten gesloten vanaf 01/03/2017 hebben een duur van negen jaar.

Het reglement van de inwendige orde wordt altijd samen met het typehuurcontract ondertekend. Het OCMW Middelkerke kan het huidig reglement wijzigen of aanvullen wanneer dit nodig is.

5.3 Opzeg

Het OCMW zegt de huurovereenkomst op in de hierna vermelde gevallen:

-Als de huurder niet langer voldoet aan de onroerende bezitsvoorwaarde, de opzegtermijn bedraagt 6 maanden;

-Als de huurder ernstig of blijvend tekortkomt met betrekking tot de verplichtingen die voortvloeien uit deze huurovereenkomst. Als de vrederechter de huurovereenkomst ontbindt door wanprestatie van de huurder, dan moet de huurder een wederverhuringsvergoeding betalen.

-Als de huurder ingevolge onjuiste of onvolledige verklaringen onrechtmatig verleende voordelen heeft genoten of onrechtmatig tot een huurwoning werd toegelaten. De opzegtermijn bedraagt 3 maanden;

-Vóór de afloop van de betreffende negenjarige dan wel driejarige periode moet de verhuurder nagaan of de huurder nog voldoet aan enerzijds een inkomensvoorwaarde, en anderzijds de voorwaarden inzake bezettingsgraad. Als het rekenkundig gemiddelde van het inkomen van de huurders dat in aanmerking werd genomen bij de drie laatste jaarlijkse huurprijsaanpassingen 125 % of meer bedraagt van de inkomensgrens die van toepassing is bij de drie laatste jaarlijkse huurprijsaanpassingen, neemt de huurovereenkomst een einde. De verhuurder betekent een opzegging met een opzeggingstermijn van zes maanden waarvan de laatste dag samenvalt met de vervaldag van de huurovereenkomst;

-Als de huurder tweemaal een aanbod weigert en hij bewoont tegen het einde van de huurovereenkomst nog steeds een onderbezette woning, zal zijn huurovereenkomst worden opgezegd. De verhuurder betekent een opzegging met een opzeggingstermijn van zes maanden waarvan de laatste dag samenvalt met de vervaldag van de huurovereenkomst.

De huurovereenkomst wordt van rechtswege ontbonden als de laatste huurder die een persoonlijk recht heeft om de woning te bewonen overeenkomstig overlijdt of de huurovereenkomst heeft opgezegd of de woning niet langer als hoofdverblijfplaats betrekt zonder de huurovereenkomst te hebben opgezegd.

De huurder kan de huurovereenkomst op elk moment opzeggen. De opzegtermijn bedraagt 3 maanden. Bij opname in een woonzorgcentrum of in een voorziening met residentiële opvang voor personen met een handicap bedraagt de opzegtermijn 1 maand.

5.4 Onderbezetting

Als een huurder een onderbezette woning betrekt, dient hij in te gaan op een aanbod van een woning die aangepast is aan zijn nieuwe gezinssamenstelling en die in dezelfde omgeving ligt. Een woning is onderbezet als het verschil tussen het aantal slaapkamers en het aantal huurders, de minderjarige gezinsleden en de gemelde personen, groter is dan één. Dat betekent dat een alleenstaande persoon vanaf een drie slaapkamerwoning onderbezet woont.

Als de huurder tweemaal een aanbod weigert en hij bewoont tegen het einde van de huurovereenkomst nog steeds een onderbezette woning, zal zijn huurovereenkomst worden opgezegd. De verhuurder betekent een opzegging met een opzeggingstermijn van zes maanden waarvan de laatste dag samenvalt met de vervaldag van de huurovereenkomst. Het aanbod van de woning moet aan drie voorwaarden voldoen:

Als de verhuurder geen gepast aanbod heeft, al dan niet op korte termijn, kan hij een ander aanbod doen dat afwijkt van de laatste twee voornoemde voorwaarden. In dat geval kan de huurder het aanbod weigeren zonder dat dat gevolgen heeft.

De huurders met een huurovereenkomst van onbepaalde duur die onderbezet wonen, zullen in voorkomend geval een onderbezettingsvergoeding moeten betalen. De vergoeding bedraagt 32 euro per slaapkamer die volgens de definitie van een onderbezette woning het toegelaten aantal slaapkamers overschrijdt. Dat bedrag zal worden toegevoegd aan de maandelijkse reële huurprijs. De voorwaarden die worden gesteld voor de beëindiging van de tijdelijke huurovereenkomst in het kader van de aanpak van de onderbezetting, zijn van overeenkomstige toepassing op het aanrekenen van een onderbezettingsvergoeding.

5.4.1 Werkwijze sociale huurwoningen OCMW Middelkerke

Er kan enkel sprake zijn van onderbezetting in de woningen met 3 slaapkamers en enkel wanneer er een alleenstaande persoon woont. De alleenstaande huurder zal uitgenodigd worden om zich in te schrijven op de wachtlijst voor een woning die voldoet aan de bezettingsnorm en minimaal voor een woning in dezelfde omgeving, zijnde in een straal van vijf kilometer. Het OCMW Middelkerke opteert om de kandidaat-huurder een aangepaste woning toe te wijzen met absolute voorrang.

5.5 Kosten en lasten ten laste van de huurder en het OCMW

De kosten en lasten welke ten laste van de huurder vallen, zijn deze verbonden aan het gebruik, het genot en de bewoning. De kosten en lasten welke ten laste van het OCMW vallen, zijn deze verbonden aan de eigendom van de woning.

Als het OCMW een onderhoudscontract heeft afgesloten, kan het gedeelte van de kosten dat ten laste valt van de huurder, aan hem worden doorgerekend.

De aan de huurder aangerekende kosten en lasten moeten overeenstemmen met reële uitgaven van het OCMW en worden aangerekend op basis van bewijskrachtige documenten. In de praktijk wordt er gewerkt met jaarlijkse provisies waarin verschillende elementen zijn opgenomen zoals waterverbruik, gemeenschappelijke elektriciteit, huisvuil, riolering, onderhoud/aankoop gasketels, ontkalker, onderhoud traphal, gordijnen, … Deze provisie wordt jaarlijks geactualiseerd aan de hand van voorziene kosten.

5.6 Huurprijsbepaling

Artikel 7.51, §1 van het besluit Vlaamse Codex Wonen bepaalt dat in afwachting van de inwerkingtreding van de huurprijsberekening, vermeld in artikelen 6.46 tot 6.56 BVCW, voor de lokale besturen de huurprijsberekening zoals beschreven in hoofdstuk III van het besluit van de Vlaamse Regering van 29/09/1994 blijft gelden.

5.7 Huurwaarborg (art. 6.61 BVCW)

De huurwaarborg strekt tot garantie van alle verplichtingen die voor de huurder uit de huurovereenkomst voortvloeien.

De opbrengst van de waarborg is bestemd voor de huurder. De basis voor de berekening van de waarborgsom is normale huurwaarde.

Volgende regels moeten hierbij gerespecteerd worden:

-de huurwaarborg mag nooit meer bedragen dan 3 maanden huur;

-de huurwaarborg kan enkel worden samengesteld op één van de manieren die het Vlaams Woninghuurdecreet voorziet;

-het is de huurder die kiest hoe hij de huurwaarborg stelt, enkel met een borgstelling moet de verhuurder akkoord gaan.

De huurder kan kiezen tussen:

-een geïndividualiseerde rekening op naam van de huurder bij een financiële instelling;

-een zakelijke zekerheidstelling bij een financiële instelling;

-een bankwaarborg via een typecontract tussen het OCMW en een financiële instelling;

-borgstelling.

Het OCMW Middelkerke kan ook instemmen met een gespreide betaling van de waarborg met maandelijkse afbetalingen volgens de voorwaarden die het OCMW bepaalt. Eenmaal het bedrag is samengesteld, wordt dat bedrag op een geïndividualiseerde geblokkeerde rekening op naam van de huurder geplaatste. De afbetalingstermijn bedraagt 18 maanden. Er wordt een kleine administratieve vergoeding gevraagd van de huurder, deze bedraagt in 2022 € 13.

Het saldo van de waarborg, verhoogd met de administratieve vergoeding moet in gelijke bedragen aan de verhuurder worden betaald, tegelijk met de betalingen van de huurprijs en de huurlasten. Als de maandelijkse afbetaling onvoldoende is om zowel de afbetaling als de huurprijs en huurlasten te betalen, zal eerst het bedrag voor de samenstelling van de waarborg worden aangewend en vervolgens voor de huurprijs en de huurlasten.

Het betalingsplan moet worden toegevoegd als bijlage bij de huurovereenkomst, dat de huurder voor kennisname ondertekent.

5.8 Verhaal (art. 6.30 BVCW)

De huurder of kandidaat-huurder, die zich benadeeld voelt door een beslissing van het OCMW kan met een aangetekende en gemotiveerde brief een beoordeling vragen aan de toezichthouder, zijnde

       Agentschap Wonen Vlaanderen -Afdeling toezicht

       Havenlaan 88 bus 22 -        1000 Brussel

De toezichthouder oordeelt over de ontvankelijkheid en gegrondheid binnen de 30 dagen en antwoordt aan de kandidaat en aan de verhuurder.  Als de toezichthouder het verhaal gegrond verklaart, neemt de verhuurder binnen de 30 dagen een nieuwe beslissing en bezorgt die aan toezichthouder en aan de kandidaat. Als een nieuwe beslissing uitblijft, wordt de oude ongedaan gemaakt of - bij gemiste toewijzing krijgt de kandidaat voorrang voor een volgende woning.

De datum van de afgifte op de post geldt als datum van verzending.

6. Onderzoek naar het voldoen aan de voorwaarden en verplichtingen

De personen binnen de categorie huurder geven aan het OCMW, door zijn aanvraag tot inschrijving in het register, zijn inschrijving als kandidaat-huurder of zijn huurderschap, de toestemming om bij de bevoegde overheden en instellingen en bij de lokale besturen de noodzakelijke documenten of gegevens betreffende de in dit besluit gestelde voorwaarden en verplichtingen te verkrijgen, met behoud van de toepassing van de bepalingen van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, haar uitvoeringsbesluiten en elke andere bepaling tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer, vastgesteld door of krachtens een wet, decreet of besluit.

Voor de uitvoering van de bepalingen van dit besluit doet het OCMW een beroep op informatie die de bevoegde overheden of instellingen of andere verhuurders hem elektronisch kunnen bezorgen. Als op die manier geen of onvoldoende gegevens worden verkregen, wordt de kandidaat-huurder of huurder gevraagd de nodige gegevens te bezorgen. Als via de verkregen informatie van de bevoegde overheden of instellingen of andere verhuurders blijkt dat de kandidaat-huurder of huurder niet of niet meer voldoet aan de voorwaarden en verplichtingen van dit besluit, wordt die vaststelling meegedeeld aan de kandidaat-huurder of huurder die dan binnen een week na de mededeling kan reageren.


7. Privacy

De persoonsgegevens verwerkt met het oog op het toekennen van een sociale woning worden met zorgvuldigheid en respect voor de privacy behandeld en beveiligd. Het OCMW Middelkerke volgt hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel General Data Protection Regulation of GDPR) en de Belgische privacywet.

Concreet betekent dit onder meer dat:


















INSCHRIJVINGSFORMULIER VOOR EEN SOCIALE HUURWONING

£  Nieuwe inschrijving                          £ Aanvraag interne mutatie  

Wil je dat wij je dossier doorsturen naar andere aanbieders van sociale woningen in Middelkerke?                          £     Ja                                         £     Nee

GEZINSSAMENSTELLING


Uw persoonlijke gegevens (= toekomstige referentiehuurder)

Persoonlijke gegevens van uw partner


Naam:.........................................................................

Voornaam: ..................................................................

Geboortedatum: .........................……………………….

Geboorteland: .............................................................

Geboorteplaats: ..........................................................

Geslacht: □ man  □ vrouw

Burgerlijke staat: □ gehuwd
                           □ ongehuwd

                           □ wettelijk samenwonend

                           □ feitelijk samenwonend

                           □ gehuwd, maar u leeft gescheiden

                           □ gescheiden

                           □ weduwe(naar)

NATIONALITEIT: …………………….

Rijksregisternummer:

…..…….-............-............-............-............

Bent u andersvalide?:  □ ja
                      (voeg het attest toe van de FOD Sociale Zekerheid)
                                    □ nee  


Naam:...........................................................................

Voornaam: ....................................................................

Geboortedatum: .........................…………………………

Geboorteland: ...............................................................

Geboorteplaats: .............................................................

Geslacht: □ man  □ vrouw

Burgerlijke staat: □ gehuwd

                           □ ongehuwd

                           □ wettelijk samenwonend

                           □ feitelijk samenwonend

                           □ gehuwd, maar u leeft gescheiden

                           □ gescheiden


NATIONALITEIT: …………………….

Rijksregisternummer:

…………-…..…….-..……….-..……….-..……….

Bent u andersvalide?: □ ja
                                        (voeg het attest toe van de FOD Sociale Zekerheid)
                                   □ nee


Telefoonnummer: ......................………………………

E-mail: .........................…………………………………..



Telefoonnummer: ....................……………………………

E-mail: ......................……………………………………….



Heeft u kinderen die met u in de woning gaan wonen? (Kruis aan)

£ Ja (vul de tabel hieronder in)                                       £ Nee (ga naar de volgende vraag)


Naam en Voornaam

Geboorte-

datum

m/v

Rijksregisternummer

Persoon met handicap (lees punt 6)

Co-ouderschap of bezoekrecht:






.. - .. - .. - ... - ..

0

   JA   /   NEE



.. - .. - .. - ... - ..

0

   JA   /   NEE



.. - .. - .. - ... - ..

0

   JA   /   NEE



.. - .. - .. - ... - ..

0

   JA   /   NEE


Zijn er andere personen die mee in de woning gaan wonen? (Kruis aan)

£ Ja (vul de tabel hieronder in)                        £ Nee (ga naar de volgende vraag)


Naam en Voornaam

Geboorte-

datum

m/v

Rijksregisternummer

Persoon met handicap (lees punt 6)

Verwantschap




.. - .. - .. - ... - ..

0

..................



.. - .. - .. - ... - ..

0

..................


Heeft u nog familie in het buitenland en plant u een gezinshereniging? (Kruis aan)

      £ Ja (vul de tabel hieronder in)                  £ Nee (ga naar de volgende vraag)


Naam en Voornaam

Familieband (kind, ouder, broer …)

Geboorte-

datum

m/v

Komt deze persoon ooit naar België om bij u te wonen?

Persoon met handicap?


1.




JA        /     NEE

JA   /   NEE

2.




JA        /     NEE

JA   /   NEE

3.




JA        /     NEE

JA   /   NEE

4.




JA        /     NEE

JA   /   NEE


Wat is nu uw adres?


Uw adres

Uw postadres (als dit niet hetzelfde is als uw adres)

       

Straat: ....................................................................

Nummer: ............................ Bus: ............................

Postcode: ................................................................

Gemeente: ...............................................................

       

Straat:.....................................................................

Nummer: ............................ Bus: ..................................

Postcode: ......................................................................

Gemeente: ....................................................................



2. CONTROLE INKOMENSVOORWAARDE


Valt het geïndexeerd netto-belastbaar referentie-inkomen* onder het vastgestelde inkomensgrens? (In 2022 moet het inkomen van 2019 vermenigvuldigd worden met 1,293)

    ja   /  nee   /  onbekend     (schrappen wat niet past)

* Er dient rekening gehouden te worden met de inkomens van de volgende personen : de aanvrager, de echtgenoot of inwonende partner. Het referentie - iinkomen is het inkomen van het jaar waarop het laatst beschikbare aanslagbiljet betrekking heeft (max. 3 jaar).

Voor het geval dat het geïndexeerd netto-belastbaar referentie-inkomen boven de vastgestelde inkomstengrens valt : is het huidige inkomen gezakt onder het vastgestelde barema ?

     ja   /  nee   /   onbekend     (schrappen wat niet past)


Indien neen : Is de aanvrager toegelaten tot een collectieve schuldenregeling of in budgetbegeleiding of in budgetbeheer bij een OCMW of een erkende instelling voor schuldbemiddeling ?   ja   /   nee

Zo ja : Hoeveel bedraagt het actueel besteedbaar inkomen (in de laatste 3 maanden)?  ……………..euro












3.  CONTROLE EIGENDOMSVOORWAARDE

Hiermee verklaart u dat u voldoet aan de onroerende eigendomsvoorwaarde. Foutieve informatie kan leiden tot de schrapping van uw kandidatuur of als u later huurder bent, tot de onmiddellijke stopzetting van de huurovereenkomst.

Persoonlijke verklaring op erewoord

Voldoet u aan al de volgende voorwaarden?

U en uw echtgenoot, de persoon met wie u wettelijk samenwoont of uw feitelijke partner (1):

  • hebben geen woning of bouwgrond in België of in het buitenland volledig of gedeeltelijk in volle eigendom, vruchtgebruik, erfpacht of opstal;
  • hebben geen woning of bouwgrond in België of in het buitenland die u of uw echtgenoot, de persoon met wie u wettelijk samenwoont of uw feitelijke partner volledig of gedeeltelijk in vruchtgebruik gaf;
  • hebben geen woning of bouwgrond in België of in het buitenland die u, uw echtgenoot, de persoon met wie u wettelijk samenwoont of uw feitelijke partner volledig of gedeeltelijk in erfpacht of opstal gaven;
  • zijn geen zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder van een vennootschap waarin u, uw echtgenoot, de persoon met wie u wettelijk samenwoont of uw feitelijke partner een zakelijk recht (volle eigendom, vruchtgebruik, erfpacht, opstal) op een woning of bouwgrond hebben ingebracht.

Kruis aan: Ja (sla vraag 3.2 over)

    ☐ Nee (ga naar vraag 3.2)

Voldoet u aan één van de volgende uitzonderingen?    (Kruis aan:)

Ja – U heeft uw woning of bouwgrond samen met een van de volgende personen volledig in

               volle eigendom, vruchtgebruik, erfpacht of opstal: uw echtgenoot of ex-echtgenoot, de

               persoon met wie u wettelijk samenwoont of samenwoonde, uw feitelijke partner of ex-

               partner. Deze persoon zal de sociale woning ook niet mee bewonen;

U gaf uw woning of bouwgrond samen met een van de volgende personen volledig in vruchtgebruik, erfpacht of opstal: uw echtgenoot of ex-echtgenoot, de persoon met wie u wettelijk samenwoont of samenwoonde, uw feitelijke partner of ex-partner. Deze persoon zal de sociale woning ook niet mee bewonen;

Via schenking of erfenis kreeg u of uw echtgenoot, persoon met wie u wettelijk samenwoont of feitelijke partner de woning of bouwgrond gedeeltelijk in volle eigendom, vruchtgebruik, erfpacht of opstal;

Via schenking of erfenis kreeg u of uw echtgenoot, persoon met wie u wettelijk samenwoont of feitelijke partner een aandeel van de woning of bouwgrond waarop een recht van erfpacht op opstal is gegeven.

Nee

1: De persoonsgegevens van uw echtgenoot, uw wettelijke samenwoner of uw feitelijke partner zijn enkel noodzakelijk als hij/zij samen met u mee de sociale woning zal bewonen.

4. CONTROLE TAALKENNISVEREISTE

Voldoet de kandidaat-huurder aan de basistaalvaardigheid Nederlands? (Dit is het niveau Nederlands dat overeenstemt met niveau A1 van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen)

Basistaalvaardigheid Nederlands?

Ja

taal manifest OK

sneltest

diploma, certificaat of ander document waaruit blijkt dat kandidaat-huurder(s) beschikt over de basistaalvaardigheid Nederlands

Neen

doorverwijzen naar agentschap integratie&inburgering

expliciet melden na één jaar huren voldoen aan basistaalvaardigheid Nederlands



5. VOORRANG BIJ TOEWIJZING VAN EEN WONING

(aankruisen wat past; er zijn meerdere aankruisingen mogelijk)


De kandidaat-huurder of een gezinslid is minstens 65 jaar en schrijft zich in voor een woning met een voorrang voor kandidaten die minstens 65 jaar zijn (lokaal toewijzingsreglement).


De kandidaat-huurder of een gezinslid met een fysieke handicap of beperking die zich inschrijft voor een woning met voorrang voor personen met een fysieke handicap(art. 6.19, eerste lid, 1° BVCW).


Huidige sociale huurwoning is overbezet (art. 6.19, eerste lid, 1°BVCW).


De kandidaat-huurder moet verplicht zijn sociale huurwoning verlaten (art. 6.19, eerste lid, 3° BVCW).


De kandidaat-huurder oefende verhaalrecht uit (art. 6.19, eerste lid, 4° BVCW).


De kandidaat-huurder moet verplicht zijn private huurwoning verlaten (art. 6.19, eerste lid, 5° BVCW.)


De sociale huurwoning voldoet niet aan de rationele bezetting (art. 6.19, eerste lid, 6° BVCW).


De kandidaat-huurder die in afwachting van zijn gezinshereniging een kleinere woning wordt aangeboden (art. 6.8 BVCW).


De kandidaat-huurder woont in een goed dat niet hoofdzakelijk bestemd is voor wonen (art. 6.19, eerste lid, 8° BVCW).


De kandidaat-huurder die in een slechte woning woont inzake woonkwaliteit (art. 6.19, eerste lid 9° BVCW).


De kandidaat-huurder die een ontvoogde minderjarige persoon is (art. 6.19, zevende lid BVCW).


De kandidaat-huurder of een gezinslid woont ten minste 3 jaar in Middelkerke of heeft ten minste 3 jaar in Middelkerke gewoond in de laatste 6 jaar.

Gedomicilieerd in Middelkerke ?   ja   /  nee         sinds  ……………………………


6. VOORKEUR  WONING          

ZEER BELANGRIJK: Alle keuzes die u vanaf hier maakt, bepalen of u al dan niet zal gecontacteerd worden als een bepaalde woning vrijkomt. Merk ook op dat u slechts één keer een toewijzing kunt weigeren. Bij een tweede weigering wordt de inschrijving geschrapt en dient u volledig opnieuw te worden ingeschreven. Zet een kruisje (ý) bij uw keuze.

Indien u wordt ingeschreven voor een woning die u niet rationeel kan bezetten, wordt de woning slechts toegewezen aan de kandidaat-huurder waarvan de rationele bezetting het meest benadert voor zover er voor die woning geen andere kandidaat-huurders zijn ingeschreven met een aangepaste rationele bezetting. Meer informatie vindt u in het intern huurreglement.


Min/max personen



Ligging


Type

  • 1 tot 2 pers.
  • Westende



  • Lombardsijde


  • appartement gelijkvloers met 1 slaapkamer(65+)
  • appartement 1ste verdieping met 1 slaapkamer


  • appartement gelijkvloers met 1 slaapkamer
  • appartement 2de verdieping met 1 slaapkamer
  • 1 tot 3 pers.




  • Middelkerke




  • Lombardsijde




  • Leffinge




  • appartement gelijkvloers met 2 slaapkamers
  • appartement 2de verdieping met 2 slaapkamers


  • appartement gelijkvloers met 2 slaapkamers
  • appartement 1ste verdieping met 2 slaapkamers


  • appartement gelijkvloers met 2 slaapkamers (65+)
  • appartement 1ste verdieping met 2 slaapkamers
  • gelijkvloers woning met 2 slaapkamers (rolstoel)
  • gelijkvloers woning met 2 slaapkamers
  • 2 tot 3 pers.

(bij 2p: min. 1 kind)

  • Westende


  • Leffinge
  • huis met 2 slaapkamers


  • huis met 2 slaapkamers
  • 3 tot 4 pers.

(bij 3p: min. 2 kinderen)

  • Middelkerke


  • Slijpe
  • appartement 1ste verdieping met 3 slaapkamers
  • huis met 3 slaapkamers
  • huis met 3 slaapkamers
  • 3 tot 5 pers.

(bij 3p: min. 2 kinderen)

  • Leffinge


  • huis met 3 slaapkamers

(65+) voorrang vanaf 65 jaar                               (rolstoel) voorrang voor rolstoelgebruikers

Maximale huurprijs*:        350 euro     -             400 euro     -     450 euro     -     500 euro

*omcirkel uw keuze

7. VOLDOET U AAN DE TOELATINGSCRITERIA ?

Als u een woning krijgt, controleert het OCMW Middelkerke:

8. Akkoordverklaring voor uitwisseling persoonsgegevens

De persoonsgegevens die worden verwerkt, worden opgenomen in de bestanden van het OCMW van Middelkerke dit volgens de wettelijke bepalingen met betrekking tot sociale huisvesting en huursubsidies (Vlaamse Codex Wonen 2021, Uitvoeringsbesluit Vlaamse Codex Wonen 2021, boek 6: sociale huur…).

De persoonsgegevens die worden verzameld en bijgehouden worden met zorgvuldigheid en respect voor de privacy behandeld en beveiligd. Het OCMW van Middelkerke volgt hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel General Data Protection Regulation) en de Belgische privacywet.

Concreet betekent dit:

-de persoonsgegevens uitsluitend worden verwerkt ter uitvoering van het inschrijvingsdossier (kandidaat-)huurders voor een sociale woning, ter controle en de naleving van de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden voor de sociale huur en ter uitvoering van het algemeen belang van de verwerkingsverantwoordelijke namelijk om ervoor te zorgen dat de sociale huurwoningen bestemd zijn voor gezinnen en alleenstaanden behorende tot de doelgroep van het sociaal huurstelsel;

-de persoonsgegevens worden bewaard zolang als nodig is voor het dossierbeheer, beantwoorden van vragen of zolang de wet het verplicht;

-passende veiligheidsmaatregelen worden genomen om het vertrouwelijk karakter van de persoonsgegevens te waarborgen en de gegevens te beveiligen tegen misbruik, verlies of elk andere onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens.

Het OCMW van Middelkerke kan uw persoonsgegevens en die van uw partner
uitwisselen met andere instanties dit met het oog op het controleren op de naleving van de Sociale Wooncode en andere wetgeving van sociale verhuur.

Overeenkomstig de beraadslagingen VTC 20/2012 en VTC 21/2012 van 26 september 2012 van de Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer kunnen de gegevens van de kandidaat-sociale huurders uitgewisseld worden met enerzijds de organisaties belast met de uitvoering van het Vlaams integratie- en inburgeringsbeleid voor de opvolging van taalkennisvereiste.

Overeenkomst de beraadslaging VTC 13/2013 van 8 mei 2013 van de Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer kunnen de gegevens van de (kandidaat-)sociale huurders ook uitgewisseld worden met het IVA Inspectie RWO in het kader van de naleving van de wet- en regelgeving omtrent sociale verhuring.

Overeenkomstig  de beraadslaging VTC 37/2011 van 14 december 2011 van de Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer kunnen de gegevens van de (kandidaat-)sociale huurders ook uitgewisseld worden met IVA Wonen Vlaanderen in het kader van de Huurpremie.

Op het adres DPO@middelkerke.be kun je steeds vragen welke gegevens wij over je verwerken, kun je ze laten verbeteren of wissen. Lees de privacy policy op www.middelkerke.be voor meer informatie.




9. Verklaring en handtekeningen

U verklaart officieel dat u de volledige en juiste informatie van de gezins- en/of familiesamenstelling doorgeeft aan het Welzijnshuis Middelkerke.

Door uw inschrijving mag het OCMW Middelkerke persoonlijke en andere informatie opvragen en deze informatie controleren bij de bevoegde diensten. We gebruiken deze informatie om uw klantendossier volledig te maken.


Datum:

Handtekening aanvrager:                                Handtekening echtgenoot/samenwoner:



Inschrijvingsbewijs in het register van kandidaten voor een sociale huurwoning van het Welzijnshuis Middelkerke

Onze referentie: SH/2022/...

Datum: /2022


Geachte mevrouw, meneer,




Hierbij delen wij u mee dat u ingeschreven bent in het inschrijvingsregister van de kandidaten voor een sociale woning van het OCMW Middelkerke.

U vindt hierbij een samenvatting van uw inschrijvingsgegevens (zie ommezijde).






Met achtingsvolle groeten,


“voor de algemeen directeur

 bij machtiging van 22/01/2021

 Diensthoofd specifieke dienstverlening

 Annelies Van Damme”





Meer informatie?

Celine Petitjean - Specifieke dienstverlening cel sociale huisvesting - Welzijnshuis -   Sluisvaartstraat 17 -   8430 Middelkerke
celine.petitjean@middelkerke.be -   059 31 92 10


Waarvoor bent u ingeschreven?

(65+) voorrang vanaf 65 jaar                               (rolstoel) voorrang voor rolstoelgebruikers



Min/max personen



Ligging


Type


1 tot 2 pers.


Westende



Lombardsijde




appartement gelijkvloers met 1 slaapkamer (65+)

appartement 1ste verdieping met 1 slaapkamer


appartement gelijkvloers met 1 slaapkamer

appartement 2de verdieping met 1 slaapkamer



1 tot 3 pers.





Middelkerke



Lombardsijde



Leffinge






appartement gelijkvloers met 2 slaapkamers

appartement 2de verdieping met 2 slaapkamers


appartement gelijkvloers met 2 slaapkamers

appartement 1ste verdieping met 2 slaapkamers


appartement gelijkvloers met 2 slaapkamers (65+)

appartement 1ste verdieping met 2 slaapkamers

gelijkvloers woning met 2 slaapkamers (rolstoel)

gelijkvloers woning met 2 slaapkamers



2 tot 3 pers.

(bij 2p: min. 1 kind)


Westende


Leffinge


huis met 2 slaapkamers


huis met 2 slaapkamers


3 tot 4 pers.

(bij 3p: min. 2 kinderen)


Middelkerke



Slijpe


appartement 1ste verdieping met 3 slaapkamers

huis met 3 slaapkamers


huis met 3 slaapkamers


3 tot 5 pers.

(bij 3p: min. 2 kinderen)


Leffinge


huis met 3 slaapkamers

Toelichting bij het inschrijvingsbewijs (art. 6.9 BVCW)


1° inschrijvingsdatum

Xx/xx/xxxx

2° inschrijvingsnummer

xxxx.xx.xx.xxx

3° maximale huurprijs

€ xxx


De kandidaat-huurder kan het type en de ligging van de woningen aangeven waarvoor hij zich wil inschrijven. In samenhang hiermee kan hij de maximale huurprijs opgeven die hij wenst te betalen. In dit kader geeft de verhuurder toelichting bij de huurprijsberekening en de huurprijzen van de woningen van het gekozen type met de gekozen ligging.

U kunt uw voorkeur van ligging en woningtype op elk moment wijzigen, met een schriftelijke verklaring.

Indien de kandidaat-huurder na de inschrijving een aanvraag tot gezinshereniging indient waarvoor er nog geen intentie was op het moment van de inschrijving, moet hij de verhuurder daarvan op de hoogte brengen.

Indien de kandidaat-huurder geen aangetoonde kennis heeft van het Nederlands, heeft hij de verplichting om het één jaar na de toewijzing te kennen.

Dit is het adres van een organisatie die u kan helpen, zij informeren u over Nederlands leren en helpen u om een school of cursus te vinden:

Agentschap Integratie & Inburgering

Wellingtonstraat 52

8400 Oostende

02/701 78 50

oostende@integratie-inburgering.be

Openbaarheid van het inschrijvingsregister

De digitale versie van het openbaar (zonder persoonsgebonden gegevens) inschrijvingsregister ligt ter inzage bij de dienst sociale huisvesting van het OCMW Middelkerke (Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke).

U kan zich (in principe) iedere werkdag tussen 9 en 16 uur aanmelden. Gelieve vooraf te melden wanneer u wenst te komen (059 31 92 10).

Verzoek tot verspreiding kandidatuur

U kan verzoeken om uw kandidatuur te laten bezorgen door de verhuurder/OCMW Middelkerke aan de andere verhuurders die in die gemeente en de aangrenzende gemeenten actief zijn. Als u wenst gebruik te maken van de mogelijkheid om uw inschrijving te laten bezorgen aan andere sociale huisvestingsmaatschappijen, heeft het OCMW Middelkerke tot vijftien kalenderdagen na de inschrijvingsdatum de tijd om de aanvraag door te sturen. Mits akkoord van u kan het OCMW Middelkerke eveneens het dossier zelf met een kopie van de nodige bewijsstukken bijvoegen. Het volstaat om de nodige documenten in te scannen en via email te bezorgen aan de andere sociale huisvestingsmaatschappijen.

Verhaal – en klachtrecht

De kandidaat-huurder die zich benadeeld acht door een beslissing kan, met een aangetekende en gemotiveerde brief een beoordeling vragen van de toezichthouder.

Wanneer een benadeelde een beslissing van de verhuurder wil betwisten, heeft hij een termijn van dertig dagen na de melding van de beslissing om een verhaal in te dienen.

Bij een beslissing om een woning toe te wijzen aan een andere kandidaat-huurder, heeft hij een termijn van een jaar vanaf de datum van de betwiste toewijzing om een verhaal in te dienen. (art. 6.30, tweede lid BVCW)

Als de verhuurder geen formele beslissing heeft genomen om de benadeelde in te schrijven of versneld een woning toe te wijzen, heeft hij een termijn van zes maanden na het verstrijken van de termijn van twee maanden om een verhaal in te dienen. (art. 6.30, tweede lid BVCW)

De datum van de afgifte op de post van het bezwaarschrift geldt als datum van indiening van het verhaal. (art. 6.30, derde lid BVCW)

De toezichthouder beoordeelt de gegrondheid en bezorgt zijn beoordeling aan de verhuurder en aan de betrokkene binnen dertig dagen vanaf de datum van de afgifte op de post van de aangetekende brief van de betrokkene. Als de toezichthouder het verhaal gegrond beoordeelt, betekent de verhuurder zijn nieuwe gemotiveerde beslissing aan de betrokkene binnen dertig dagen nadat hij de beoordeling van de toezichthouder ontvangen heeft, en bezorgt hij op dezelfde datum een afschrift aan de toezichthouder. (art. 6.30, vierde lid BVCW)

Als de verhuurder vaststelt dat de toewijzing aan de betrokkene had moeten gebeuren, of als er binnen dertig dagen nadat hij de beoordeling van de toezichthouder ontvangen heeft, daarover geen beslissing wordt betekend, krijgt de kandidaat-huurder een absolute voorrang. (art. 6.30, vijfde lid BVCW) Als er binnen dertig dagen nadat de verhuurder de beoordeling van de toezichthouder ontvangen heeft, geen nieuwe beslissing van de verhuurder wordt betekend over andere betwiste beslissingen, komt de beoordeling van de toezichthouder in de plaats van de ontbrekende beslissing van de verhuurder. (art. 6.30, vijfde lid BVCW)

U heeft ook het recht om klacht neer te leggen bij de Vlaamse Ombudsdienst, op basis van titel II, hoofdstuk 5 van het bestuursdecreet van 7 december 2018, houdende toekenning van een klachtrecht ten aanzien van bestuursinstellingen.

Schrappingen uit het inschrijvingsregister

Het OCMW Middelkerke gaat over tot schrapping van een kandidatuur uit het inschrijvingsregister in de volgende gevallen:

De schrappingsgrond geldt voor de verhuurders die het toewijzingssysteem toepassen, alleen voor het tweemaal niet-reageren (art. 6.10, eerste lid, 6° BVCW).

Tijdens de periode van drie maanden worden er geen woningen aangeboden aan de kandidaat-huurder. In afwijking daarvan kan de kandidaat-huurder uitdrukkelijk verzoeken om bepaalde woningen toch aangeboden te krijgen. Als hij het aanbod van een van die woningen vervolgens weigert, wordt hij geschrapt. Na de eerste weigering of na het eerste niet-reageren wordt de kandidaat-huurder door de verhuurder op dat recht gewezen.

Als de kandidaat-huurder voor de weigering van een aanbod gegronde redenen kan aanvoeren die geen afbreuk doen aan zijn woonbehoeftigheid, kan hij de verhuurder verzoeken om die weigering niet in rekening te brengen voor de schrappingsgrond, vermeld in het eerste lid, 6°.

Als de kandidaat-huurder daarvoor gegronde redenen kan aanvoeren die geen afbreuk doen aan zijn woonbehoeftigheid, kan hij de verhuurder verzoeken om hem een bepaalde tijd geen woning aan te bieden, zonder dat dat verzoek in aanmerking wordt genomen als weigering van een aanbod. Als blijkt dat de verhuurder ingaat op verzoeken die onvoldoende gemotiveerd zijn, kan de toezichthouder beslissen dat gedurende maximaal een jaar elk verzoek aan hem wordt voorgelegd.

De verhuurder kan beslissen om over te gaan tot schrapping van een kandidatuur uit het inschrijvingsregister als een brief onbestelbaar terugkeert bij actualisering van het register of bij het aanbod van een woning op voorwaarde dat hij de brief bij actualisering van het register of bij het aanbod van een woning verzendt naar het laatst bekende adres dat in het Rijksregister wordt vermeld, tenzij de kandidaat-huurder uitdrukkelijk heeft gevraagd om de briefwisseling naar een ander adres te verzenden.

De kandidaat-huurder wordt door de verhuurder schriftelijk op de hoogte gebracht van de schrapping, behalve in de volgende gevallen:

- bij aanvaarding van een woning;

- bij een schriftelijk verzoek van de kandidaat – huurder tot schrapping;

- bij het onbestelbaar terugkeren van een brief bij actualiseren of bij een aanbod van een woning.

Toestemming bekomen noodzakelijke documenten

De verhuurder verkrijgt, overeenkomstig de regelgeving die specifiek van toepassing is bij de mededeling van persoonsgegevens, zoals ze in voorkomend geval op federaal of Vlaams niveau verder zijn of worden gespecificeerd, de noodzakelijke verklaringen, attesten of gegevens betreffende de voorwaarden en de verplichtingen van het sociaal huurbesluit.

De contactgegevens van het agentschap Wonen Vlaanderen

De toezichthouder is

Agentschap Wonen Vlaanderen - Afdeling Toezicht

Havenlaan 88 bus 22

1000 Brussel


Openbaarheid intern huurreglement

U kunt op eenvoudige aanvraag een kopie krijgen van het intern huurreglement bij de dienst sociale huisvesting van OCMW Middelkerke, Sluisvaartstraat 17, 8430 Middelkerke.